Meer kennis, meer kansen.

Wubbo Ockels: Innovatie begint bij dromers en fantasten

Maar dan moeten het wel realistische dromers zijn

Maar dan moeten het wel realistische dromers zijn

 

Op het Intel Look Inside event, dit najaar in Jaarbeurs in Utrecht, was Neerlands eerste astronaut Wubbo Ockels een van de belangrijkste sprekers. Met een aanstekelijk enthousiasme vertelde hij over zijn  ruimtereis en vooral over de manier waarop dat zijn kijk over hoe wij omgaan met de aarde voorgoed heeft veranderd. Turend vanuit het Spacelab D1, realiseerde Ockels zich dat de dampkring die de aarde beschermt tegen straling, inslagen en andere narigheid uit de ruimte toch wel erg dun is. En dat we als mensheid heel hard bezig zijn om die dampkring en daarmee onze leefomgeving aan te tasten. Het bracht Ockels tot het besef dat wij eigenlijk allemaal astronaut zijn op het ruimteschip Aarde.

Oplossingen

Zweverig? Wel als dit wordt uitgesproken door een bomenknuffelende beroepsactivist. Maar Ockels – natuurkundige, gepromoveerd in de kernfysica en hoogleraar Duurzame Technologie- weet z’n uitspraken overtuigend in te prenten. Daar komt bij dat hij zich niet beperkt tot het signaleren van het probleem, maar ook op tal van manieren eigenhandig laat zien dat slimme en inventieve oplossingen mogelijk zijn. Het simpele recept:  energiebronnen uit de natuur beter benutten. Zo is hij bezig met het winnen van windenergie via de laddermolen en was hij een van de grote aanjagers achter de successen van de TU Delft in de Solar Challenge.

Realistische dromers

In de woorden van Ockels begint innovatie met dromers en fantasten. Er moeten mensen zijn die zeggen: ‘wat zou het mooi zijn als’ maar vervolgens moeten die dromen en fantasieën wel gerealiseerd en - nog moeilijker - geïmplementeerd worden. Het moeten dus wel realistische dromers zijn.
In dit interview gaat Ockels na zijn presentatie bij Intel uitgebreid in op innovatie en op de recente doorbraken in IT. En passant onthult hij dat hij als astronaut voorzichtig opperde om een laptop mee de ruimte in te nemen, en dit destijds volledig in het verkeerde keelgat schoot bij de NASA, terwijl ze nu uiteraard gemeengoed zijn. Kijken!

Delen:

Gerelateerde artikelen