Meer kennis, meer kansen.

Smart Services en Referentie Procesmodellen

Een onderzoek van het Institute for Information Systems (IWi)

Een onderzoek van het Institute for Information Systems (IWi)

Deze case study gebruikt de praktijkvoorbeelden van claims management bij onder andere benzinestations, laat zien hoe de digitale processen in kaart zijn gebracht, hoe een oplossing is bedacht en een nieuw bedrijfsmodel is geïmplementeerd.

In de tijd van dynamische markten die gekenmerkt worden door versnelde groei en de toenemende macht van IT-infrastructuren, is het voor bedrijven belangrijker dan ooit om zowel  toekomstbestendige als duurzame processen en IT-structuren te ontwikkelen. Vrijwel geen enkel bedrijf kan in zijn eentje de gehele markt bedienen, haar concurrentie overtreffen in kwaliteit en efficiëntie en tegelijkertijd op een duurzame manier groeien. Alleen samenwerking met andere organisaties en een nauwe integratie van bedrijfsprocessen maakt het mogelijk om een voorsprong op de concurrentie te realiseren en behouden. Vooral op het gebied van serviceprocessen zijn er veel goede voorbeelden van best practices. Deze gestructureerde processen zijn door de jaren heen steeds verder verbeterd. Informatiesystemen die bedrijfsprocessen ondersteunen, hebben de potentie om ingezet te worden op andere applicatiegebieden, die dan onmiddellijk kunnen profiteren van bestaande optimalisaties en ervaringen.

Er wordt in de case study geprobeerd antwoord te geven op drie centrale vragen:
1. Hoe kan er een referentieproces van een interorganisatorisch bedrijfsproces worden gemaakt door middel van de methodes van referentie procesmodelling?
2. Kan de ontwikkeling van een referentieproces worden weergegeven op de basis van een praktisch case-voorbeeld en welke rol speelt het informatiesysteem hierbij?
3. In welke mate correspondeert het concept Smart Services met deze aanpak en in welke gebieden bestaat een specifieke overlap?

Delen:

Gerelateerde artikelen