Meer kennis, meer kansen.

Het ontbrekende hoofdstuk van Prince 2

Deel 1, faalfactoren en succesfactoren

Deel 1, faalfactoren en succesfactoren

Prince2 is een fantastische werkwijze voor projecten op basis van best practices. Graag deel ik hier mijn practices met Prince2 als leidinggevende, projectmanager en organisatieadviseur. In deze paper ga ik in op de faalfactoren die Prince2 noemt en voeg daar mijn nuancering aan toe op basis van mijn ervaringen. Daarnaast noem ik nog enkele succesfactoren, die het project niet alleen behoeden voor falen, maar zelfs bijdragen aan het succes van het project op het niveau van het primaire proces, het bedrijf en de samenleving. 

Het projectresultaat moet goed gedefinieerd zijn, maar ook in lijn met het bedrijfsresultaat. Veranderende uitgangspunten zouden een faalfactor zijn, maar dat is niet realistisch voor grote projecten met de huidige ontwikkelsnelheid van de technologie. Ik pleit voor een breed verhaal op de horizon in plaats van een stip. Dat verhaal bevat het leidend thema, waarbinnen de uitgangspunten mogen veranderen.

De succesfactoren zijn mensgericht leiderschap met visie, doelgroepgerichte communicatie die begint met ontvangen en de waardering van alle belanghebbenden in plaats van instrumentele beheersing.

Prince2 fungeert daarbij als een heel praktisch handvat - geen korset. De projectleider dient het met beleid, kennis en ervaring in te zetten – niet zijn hele project erop in te richten.

Download hem nu

Delen:

Gerelateerde artikelen