Meer kennis, meer kansen.

DDoS-aanvallen: korter maar heviger

Aanvallers stappen over op betere technieken en nieuwe methodes

Aanvallers stappen over op betere technieken en nieuwe methodes

Kwaadwillenden die bedrijven op de korrel nemen met DDoS-aanvallen (distributed denial of service) weten flink zwaardere spervuren aan te leggen. De verstookte bandbreedte van een gemiddelde DDoS is in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,76 Gbps (gigabit per seconde) 72 procent hoger geweest dan in diezelfde periode in 2013. Dat is echter gemiddeld; de piek ligt maar liefst 241 procent hoger. Dit dankzij het gebruik van technieken die de afgevuurde datapakketten vermenigvuldigen zodat het doelwit zwaarder onder vuur komt te liggen.

Kwaadaardig cloudgebruik
Ook weten de aanvallers sterker geschut in te zetten door niet alleen pc’s te ronselen voor botnets, maar ook slecht beveiligde servers. Daarmee benutten DDoS-daders ook de voordelen van cloud: PaaS- (platform as a service) en SaaS-diensten (software as a service). Dat cloudgebruik levert hun niet alleen een grotere aanvalscapaciteit op, maar maakt ook verdediging moeilijker. Legitieme clouddiensten blokkeren om een daarlangs uitgevoerde DDoS te doorstaan, levert immers bijkomende schade op.

Terwijl de hevigheid van deze aanvallen toeneemt, is de gemiddelde duur flink afgenomen: naar ‘slechts’ 17 uur. Die tijdsspanne is nog altijd ruim voldoende om een bedrijf flinke schade toe te brengen. Het Prolexic Quarterly Global DDoS Attack Report over het tweede kwartaal van 2014 geeft inzicht in de veranderde werkwijze van aanvallers. Een goede verdediging rust op gedegen kennis. Wees voorbereid.

Delen:

Gerelateerde artikelen